DUOPUU

Essays / categories / offices


AN EXTRA STOREY WOODEN EXTENSION IN PISA

DUOPUU is providing the technical consultancy for the executive design and the support for the works management during the construction phases of one of the Italian largest extra storey wooden extension. At the Research Area of the National Research Council in Pisa, on the rooftop of the existing 2-storey offices and laboratories palace "Block-C", almost 2000 square meter/1 storey new ecological office building is growing, without impacting the regular work and daily activities in the floors below.

The use of wood, and in particular the innovative construction system based on load-bearing elements – walls, beams and roof – 100% made of CLT massive wooden panels has been adopted as the winning choice for a non-impacting construction site. FSC certified CLT cross laminated panels from the Trentino Region, pre-cut through innovative CNC machinery and ready to be transported, moved and assembled quickly, have allowed to build a new resistant and relatively light wooden skeleton without any additional static reinforcements on the existing structures that have not been altered. Moreover, high-levels of building components' prefabrication and modularity (acoustic and thermal insulation layers, facade systems and roof elements, interior finishes, technical installations etc.) have been studied and developed to guarantee an efficient and sustainable construction process and control for the environmental impact of all the building phases. The new offices will be certified according to the rigorous national standards in terms of indoor environmental quality, energy efficiency, fire resistance performance, durability and will host more than 60 workers and researchers when finished.

[concept: Cnr-Pisa, Prof. Ing. Ario Ceccotti and DUOPUU; design and works management: Cnr-Pisa; construction: Rielco Srl; client: public; status: on-going]

Topic: Cnr-Pisa

Categories: offices

ROOFTOP BUILDING

DUOPUU provided the technical consultancy for the design and construction of an ecological additional story – made of a prefabricated X-Lam panels – on the roof top of an existing building in Padova. [design and construction: Opere Edili Srl; client: private; details: office 300 sq. m.; status: completed]

Topic: Soprelevazione Tommaseo PD

Categories: offices